Diyabet tedavisinde 3 altın kural: Uzmanından tavsiyeler

Beslenme diyabette önemli bir rol oynar. Beslenme ve diyet uzmanı Çisem Gündüz de bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Gündüz, şöyle konuştu: “Sağlıklı insanlarda yenen besinlerin bir kısmı sindirildikten sonra şeker yani glikoz olarak kana geçer ve çeşitli dokular tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır. Diyabet hastalarında ise kandaki glikoz (kan şekeri) seviyesini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya az salgılanmasına rağmen vücutta kullanılamaması nedeniyle bu kronik metabolik bozukluk ortaya çıkar.”
Diyetisyen Gündüz ayrıca diyabet tedavisinde kan şekerinin kontrol altına alınarak diyabet ve çeşitli komplikasyonlarının önlenmesi ve geciktirilmesinin, böylece insanların yaşam kalitesinin artırılmasının önemli olduğunu söyledi.
“KİŞİYE ÖZEL DİYET PROGRAMI ZORUNLUDUR”
Diyabet tedavisinin altında 3 altın kural bulunduğunun altını çizen Diyetisyen Gündüz, şöyle konuştu: “İlaçların düzenli kullanımı, kişiye özel beslenme programı, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite çok önemli. Diyabetli bireylerde kişiye özel beslenme planı olmazsa olmazdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, kullandığı ilaçlar ve kronik hastalıkları gibi bireysel özellikleri uygulanacak diyette farklılık yaratabilir. Bu nedenle diyabetli bireyler için yeterli ve dengeli bir beslenme programının diyetisyen tarafından oluşturulması gerekir.”
“Atıştırmalıklar KAN ŞEKERİNİ DENGELER”
Diyetisyen Çisem Gündüz, ara öğünlerin diyette oynadığı rolün altını çizerek, “Gün içerisinde ana öğünlere eklenen atıştırmalıklar kan şekeri seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olur. Öğünler arası sürenin artması ve uzun süreli açlık kişide hipoglisemiye neden olabilir. Bu nedenle diyabetli kişiler mutlaka insülin seviyelerine göre ara öğün tüketmelidir. Atıştırmalık örneği olarak “1 dilim peynir ve şekersiz çay ile birlikte 2 adet galeta unu, 1 avuç kızarmış nohut, 1 bardak” verilebilir. Ayran, “Bir porsiyon meyve ve 10 adet kavrulmamış badem tüketebilirsiniz” dedi.

“HER ÖĞÜNDE SALATA TÜKETİN”
Gündüz, lif tüketmenin şeker hastalarına hem kan şekerinin dengelenmesi hem de kan kolesterol düzeyinin düşürülmesi açısından faydalı olduğunu belirterek, vücudumuza daha fazla lifin girebilmesi için beyaz un yerine tam buğday unuyla hazırlanan besinleri tercih etmemiz gerektiğini söyledi. Gündüz ayrıca haftada iki kez baklagil tüketmenin, her öğünde düzenli salata tüketmenin ve meyvelerin kabuklarıyla birlikte tüketilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Yemek pişirme yöntemleri ile diyabet arasındaki ilişkiye değinen Diyetisyen Gündüz, yemek pişirirken kızartma veya kavurma yerine haşlama, buharda pişirme veya fırınlama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini ve ev yapımı tüm sağlıklı yemeklerin diyabetli kişiler için uygun olduğunu söyledi.
Gündüz ayrıca turşu, şalgam gibi salamura ve konserveler ile salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin tuz oranının yüksek olduğunu, bu nedenle şeker hastalarının bu ürünlerden uzak durması gerektiğini söyledi.

“ŞEKERLİ MEYVE İLE HAZIRLANAN İÇECEKLERİ SEÇİN”
Diyabet hastalarının şekerden ve şeker içeren tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Gündüz, sözlerini şöyle tamamladı: “Şerbetler veya sütlü tatlılar, meyveden elde edilen şekerle hazırlanan doğal tatlılar ile değiştirilmelidir. Basit şekerler tüketilmemeli, bunun yerine kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek yemek, kan şekeri seviyesini dengede tutmak için mükemmel bir alternatiftir.”



