Mikroplastikler bitkilerin fotosentezini önler: Gıda krizi derinleşebilir

2022’de yaklaşık 700 milyon insan tüm dünyada açlıkla savaştı. Bilim adamları, mikroplastik kirliliğin önümüzdeki 20 yıl içinde bu sayıyı 400 milyondan fazla artırabileceği konusunda uyarıyor. Araştırmacılar bu senaryoyu “küresel gıda güvenliği açısından alarm” olarak adlandırıyorlar.
Araştırmaya katkıda bulunan bilim adamlarından biri, Çin’deki Nanjing Üniversitesi Profesörü. Hu Humanity, artan nüfusu beslemek için gıda üretimini artırmaya çalışıyor. Bununla birlikte, plastik kirliliği bu çabaları tehdit ediyor, “plastik atıkları azaltmak için acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Mikroplastiklere nasıl zarar verirsiniz?
Mikroplastikler, doğaya atılan ve yerden denizlere her yere yayılan plastik atıkların parçalanmasıyla oluşturulur. Bu kirlilik, fotosentezi önleyerek bitkilerin büyümesini olumsuz etkilemektedir.
Araştırmaya göre, mikroplar aşağıdaki gibi zararlıdır:
Bitkilerin toprağın kalitesini keserek besin almasını zorlaştırır.
Yaprakların yüzeyini kaplayarak güneş ışığını önler.
Bitki hücrelerinde toksik maddelerin birikmesine yol açar.
Deniz ekosistemlerindeki alglerin fotosentezinin yeteneğini azaltır.
Çalışmada, mikroplasti fotosentezi deniz alglerinde yüzde 12 ve yüzde 7’lik arazi bitkilerine indirgediği belirlenmiştir. Bu azalma aynı zamanda küresel karbon döngüsünü etkileyebilir ve okyanusların atmosferden yeteneğini azaltabilir.
Daha fazla etkilenen bölgeler
Mikroplastik kirliliğin küresel tarım üzerindeki etkisi bölgesel düzeyde değişmektedir.
Araştırmaya göre:
Asya en büyük kayıpları yaşayan bölgeydi. Pirinç, buğday ve mısır üretiminin yılda 54 ila 177 milyon ton arasında düşebileceği tahmin edilmektedir.
Avrupa’da buğday üretimi hasar görürken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mısır üretimi ciddi bir darbe yapıyor.
Güney Amerika ve Afrika’da, bu tahılların üretimi daha düşüktür, ancak Germi kirliliği hakkında daha az veri.
Okyanuslardaki germi kirliliği nedeniyle, her yıl 1 ila 24 milyon ton balık ve deniz ürünleri kaybolabilir. Bu, on milyonlarca insan için temel protein kaynağında bir azalma anlamına gelir.
Plastik kirliliğe karşı küresel mücadele
Araştırmacılar, mikropların gıda üretimi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için 157 çalışmanın 3.000’den fazla verisini incelediler. Buna ek olarak, mikroplastik kirlilik ve gıda üretimi arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için otomatik öğrenmeye dayanan bir model kullanılmıştır. Sonuçlar, iki farklı yöntemin benzer tahminler yaptığını göstermiştir.
Bununla birlikte, bazı bilim adamları modelde kullanılan verilerin daha fazla doğrulama gerektirdiğini ve mikropların tarım üzerindeki etkisinin daha ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini söylüyor. İngiliz Ulusal Profesyonel Merkezi. Richard Lampitt şunları söyledi: “Bu analiz önemlidir, ancak verilerin doğruluğu konusunda dikkatli olun. Germi kirliliğinin gıda arzı üzerindeki etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Aralık ayında Birleşmiş Milletler çatısı altında plastik kirliliği önlemek için küresel bir anlaşmaya varmak mümkün değildi. Ancak müzakereler Ağustos ayında açıklanacak. Araştırmacılar, mikroplastik kirliliğin küresel gıda güvenliği üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor ve yeni düzenlemeler bu soruna odaklanmalıdır.
Plymouth Üniversitesi Profesörü. Richard Thompson şunları söyledi: “Yeni iş, mikropların gıda üretimi üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir adım. Mevcut tahminler zamanla revize edilebilir, ancak artık plastik kirlilikle mücadele etmeyi beklememeliyiz.