Osman Gazi, Karadeniz’deki doğal gaz üretimini 2 katına çıkaracak

DHA
Yaratılış tarihi: 27 Mayıs 2025 18:42
Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Osman Gazi’nin ilk yüzen üretim platformunun 2026 ortasında çalışmaya başlayacağını ve Karadeniz’de doğal gaz üretimini iki katına çıkaracağını duyurdu.
Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yazılı bir beyanında, Türkiye’den Osman Gazi Gazi, Osman Gazi, 298.5 metre, 56 metre genişliğinde ve 29.5 metre derinliğe sahiptir. 140 kişilik bir personel kapasitesine sahip olan yapı, maksimum gaz işleme kapasitesine 10,5 milyon metreküp ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesi olacaktır. Platformdan ana gaz iletim hattının uzunluğu 161 kilometre olacak ve burada geliştirilen Gase, iniş için kullanıma hazır ulusal ağa taşınacak.
29 Mayıs’ta Boğaz’dan geçecek
26 Eylül 2024’te Çanakkale’deki bir tersanedeki yenileme faaliyetlerinin bir parçası olarak kuru bir yüzme havuzuna getirilen ve bugün yaklaşık 8 ay kaldıktan sonra kuru yüzme havuzundan çıkarılan Osman Gazi Yüzer’in üretim platformu, 29 Mayıs’ta Istanip’in fethinde bulunan ve Ciranbul’un fethinden bükülün içinden geçecek ve bakıcılık ve bakıcılık ve bakıcılık ve Dolmabahçe Sarayı’ndan Karadeniz’e Karadeniz’de Alparshan Bayraktar yaklaşık 11 saat sürecek, platforma kıyı güvenliğinin genel yönetimi eşlik edecek ve platforma 1 Haziran 2025’te Filios Limanı’ndaki platform eşlik edecek.

20 yıldır hizmet edecek
Şu anda Karadeniz’in Sakarya gaz sahasında 12 kuyu tarafından 9.5 milyon metreküp gaz üretildiği ve 2026 ortasında çalışmaya başlayacak olan yüzen üretim platformunun, Karadeniz’de var olan üretimin iki katı olacağı, günde 20 milyon metre olacağı altını çizmektedir. Bu nedenle, Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon ailenin doğal gazın ihtiyaçları Karadeniz tarafından karşılanacak ve platform 20 yıl boyunca belirlenen pozisyonda hizmet verecek.