İsrail ile Hizbullah arasındaki ateşkes devam edebilir mi?
Analistler, İsrail ile Hizbullah arasında 27 Kasım’da varılan ateşkes anlaşmasının, tekrarlanan ihlallere rağmen devam edebileceğini söylüyor.
İsrail ile Lübnanlı militan grup Hizbullah arasındaki kırılgan ateşkes bir aydan uzun süredir yürürlükte, ancak anlaşmanın şartlarına Ocak ayına kadar tam olarak uyulması pek mümkün görünmüyor.
Çatışmaları durdurmak için 27 Kasım’da varılan anlaşmada, Hizbullah’ın güney Lübnan’daki çatışmayı derhal durdurması, İsrail’in ise 60 gün içinde güçlerini geri çekmesi ve bölgenin kontrolünü Lübnan ordusuna ve Lübnanlı Birleşmiş Milletler’e (BM) devretmesi öngörülüyordu. ). (UNIFIL).
Şu ana kadar İsrail, güney Lübnan’da kontrol ettiği çok sayıda şehirden yalnızca ikisinden çekildi. Hizbullah’a ait olduğunu iddia ettiği üsleri vurmaya devam eden İsrail, örgütü roket atmak ve silah taşımaya çalışmakla suçluyor.
Yaklaşık 14 aydır devam eden çatışmalar nedeniyle ciddi şekilde zayıflayan Hizbullah, İsrail’in 60 günlük süre içinde tamamen geri çekilmemesi halinde düşmanlıklara devam edeceği konusunda uyardı.
Analistler, her iki tarafın da ateşkes ihlali suçlamalarına rağmen ateşkesin devam edeceğini ve savaş nedeniyle yerlerinden edilen ve hâlâ evlerine dönmeyi bekleyen binlerce İsrailli ve Lübnanlı aileye umut vereceğini söylüyor.
Washington’daki Orta Doğu Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Firas Maksad, “Ateşkes anlaşması biraz belirsiz ve yoruma açık” dedi. Maksad, bu esnekliğin, ateşkesin yürürlüğe girmesinden birkaç gün sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesi de dahil olmak üzere değişen koşullar karşısında anlaşmanın ayakta kalmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Esad’ın gidişi Hizbullah’a İran’dan silah kaçakçılığı yapma yolunda önemli bir rotaya mal oldu. Bu da grubu daha da zayıflattı.
Hizbullah, İsrail’e ilk kez 8 Ekim 2023’te, yani İsrail’in Gazze’de devam eden savaşı ateşleyen Hamas saldırısından bir gün sonra ateşledi. O tarihten bu yana İsrail’in hava ve kara saldırıları Lübnan’da aralarında yüzlerce sivilin de bulunduğu 4.000’den fazla insanı öldürdü. Savaşın zirvesinde bir milyondan fazla Lübnanlı yerinden edildi.
Hizbullah’ın roket atışları, İsrail’in kuzeyindeki yaklaşık 60.000 kişiyi evlerinden kaçmak zorunda bıraktı ve 31’i asker olmak üzere 76 kişiyi öldürdü. Lübnan’daki operasyonlarda 50’ye yakın İsrail askeri öldürüldü.
Ateşkes anlaşması neler içeriyor?
Anlaşma, hem Hizbullah’a hem de İsrail’e “saldırgan” askeri eylemleri durdurma çağrısında bulunuyor ancak her iki taraf da yoruma açık bir terim olan meşru müdafaa yönünde hareket edebilir.
Lübnan ordusunun görevi Hizbullah ve diğer militan grupların İsrail’e saldırmasını engellemek. Anlaşmada açıkça belirtilmese de, Güney Lübnan’daki Hizbullah tesislerini ve silahlarını da yok etmesi gerekiyor; bu görev, sonunda ülkenin geri kalanına da yayılabilecek.
Ateşkesin uygulanmasını denetlemekten ABD, Fransa, İsrail, Lübnan ve Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) sorumludur.
Maksad, “Asıl soru anlaşmanın geçerli olup olmayacağı değil, hangi versiyonun uygulanacağıdır” dedi.
Ateşkes var mı?
Hizbullah İsrail’e roket ve insansız hava aracı atmayı büyük ölçüde durdurmuş olsa da İsrail, Lübnan’ın büyük bölümünde Hizbullah’a saldırmaktan kaçındı. Ancak İsrail, güney Lübnan ve Bekaa Vadisi’ndeki militan mevzileri olduğunu iddia ettiği yerlere düzenli hava saldırılarını sürdürdü.
Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre İsrail, Lübnan’ın güneyindeki iki şehirden (Khiam ve Shamaa) çekildi, ancak halen 60 civarında şehrin işgalini sürdürüyor. Yerinden edilenlerin sayısı yaklaşık 160.000 Lübnanlı.
Lübnan, İsrail’i defalarca ateşkesi ihlal etmekle suçladı ve ateşkesin başlangıcından 22 Aralık 2023’e kadar 816 “kara ve hava saldırısı” düzenlediğini iddia ederek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulundu. Şikayete göre bu saldırılar, Lübnan ordusunun güneye konuşlanma ve ateşkesi sürdürme çabalarını engelledi.
İsrail, Hizbullah’ı yüzlerce kez ateşkesi ihlal etmekle suçluyor ve şikayetini Güvenlik Konseyi’ne sundu. Diğer ihlallerin yanı sıra Hizbullah militanlarının mühimmat taşıdığı, İsrail askerlerine saldırmaya çalıştığı ve kuzey İsrail’e roket fırlattığı iddia ediliyor.
İsrail, daha fazla şehrin kontrolünü Lübnan ordusuna bırakana kadar Hizbullah’ın silah depoları ve tüneller dahil altyapısını hedef alıyor. Lübnanlı yetkililer İsrail’in evleri ve sivil altyapıyı da yok ettiğini söylüyor.
Ateşkes 60 gün devam ederse ne olacak?
İsrail askeri sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani’ye göre İsrail’in Lübnan şehirlerinden çekilmesi beklenenden daha yavaş oldu. Bunun nedeni kısmen Lübnan ordusunun komutayı devralacak yeterli güce sahip olmaması. Lübnan buna karşı çıkıyor ve şehirlere asker konuşlandırmadan önce İsrail’in geri çekilmesini beklediğini iddia ediyor.
Shoshani, İsrail’in Lübnan ordusunun geri çekildiği bölgeleri kontrol etmesinden memnun olduğunu ve güvenliğin ana öncelik olduğunu ancak daha hızlı bir transfer tercih ettiğini söyledi.
Tel Aviv Üniversitesi’nde İsrail-Lübnan ilişkileri uzmanı Harel Chorev’e göre İsrail, 60 günlük geri çekilme sürecini “kutsal” görmüyor. Chorev’e göre, İsrail kontrolü bırakmaya hazır olmadan önce Lübnan’ın binlerce asker daha toplayıp konuşlandırması gerekecek.
Hizbullah yetkilileri, ateşkes başladıktan 60 gün sonra İsrail güçlerinin Lübnan’da kalması halinde saldırılara devam edebileceklerini söyledi. Ancak Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım Çarşamba günü yaptığı açıklamada, grubun şimdilik Lübnan devletine anlaşmanın uygulanması konusunda “sorumluluk alma” şansı vermek için harekete geçmekten kaçınacağını söyledi.
Savaşın son iki ayında Hizbullah, İsrail’in hava saldırıları ve kara işgali nedeniyle lider ve silah kaybı da dahil olmak üzere önemli kayıplar verdi. Esad’ın düşüşü grup için bir başka büyük başarısızlıktı.
Maksad, “Güç dengesizliği, İsrail’in 60 günlük sürenin ardından daha fazla hareket özgürlüğü vermek isteyebileceğini gösteriyor” dedi. Zayıflamış haliyle Hizbullah’ın, anlaşmanın “İsrail’in ihlallerine rağmen” çökmemesini sağlama konusunda “güçlü çıkarı” olduğunu söyledi.
Eski Lübnan ordusu generali Hasan Jouni’ye göre, Hizbullah İsrail’le açık savaşa girecek konumda olmasa da, İsrail güçlerinin güney Lübnan’da kalması halinde Hizbullah veya diğer gruplar hafif silahlı gerilla saldırıları başlatabilir. Jouni, İsrail’in tüm kara birliklerini geri çekmesi halinde bile İsrail ordusunun, Suriye’deki operasyonlarına benzer şekilde Lübnan’da ara sıra hava saldırılarına devam edebileceği konusunda uyardı.