İspanyol lider Sanchez faşizm konusunda uyardı ve Musk’un ‘aşırı sağ enternasyonalizmini’ hedef aldı
Sánchez, ülkesinin diktatörlük sonrasında elde ettiği başarıların altını çizdi, ancak Avrupa’da otokratik değerlerin ve faşizmin ilerleyişi karşısında olası bir demokratik gerileme riskleri konusunda da uyardı.
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, diktatör Francisco Franco’nun ölümünün 50. yıldönümünü ve ülkesinde demokratik geçişin başlangıcını anmak amacıyla Çarşamba günü Reina Sofia Müzesi’nde bir programa katıldı.
Hükümet üyelerinin, sendikaların ve kültürel isimlerin katıldığı etkinliğe ilginç bir şekilde Kral Philip VI, Halk Partisi ve aşırı sağ Vox liderleri katılmadı.
Sánchez konuşmasında ülkenin diktatörlük sonrasındaki başarılarına dikkat çekti ancak Avrupa’da otokratik değerlerin ve faşizmin ilerleyişi karşısında olası bir demokratik gerileme riskleri konusunda uyardı.
Sánchez, yeni nesillere demokrasiye değer verme çağrısında bulunarak, “özgürlüğün asla kalıcı olarak kazanılamayacağını, kaybedilebilecek bir şey olduğunu” hatırlattı.
“Franco rejiminin karanlık yıllarına büyük bir üzüntü ve aynı zamanda büyük bir dehşetle bakmak için sol, merkez, sağ gibi belli bir ideolojiye sahip olmak gerekmiyor. Demokratik olmak yeterli. Bu düşüşün tekrarlanacağından korkmak” dedi İspanyol lider.
Sánchez, yakın zamanda Avrupa’daki aşırı sağ liderlere destek verdiğini açıklayan Elon Musk’un bir “gerici”nin lideri olduğunu vurgulayarak, “Geride bıraktığımızı sandığımız faşizm artık Avrupa’nın üçüncü siyasi gücü haline geldi” uyarısında bulundu. Nefreti ve dezenformasyonu teşvik eden uluslararası bir örgüt.
Şöyle ekledi: “Gezegendeki en zengin adamın liderliğindeki gerici veya aşırı sağ enternasyonal, kurumlarımıza açıkça saldırıyor, nefreti körüklüyor ve bir sonraki seçimlerde Almanya’daki Nazi mirasçılarına destek çağrısında bulunuyor.”
Sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk’un aşırı sağ partilere destek veren paylaşımları Avrupa’da tepkilere yol açıyor. Liderler milyarderi seçimlere ve ülkelerin iç işlerine müdahale etmekle suçluyor.
Musk’un iç siyasete müdahale ettiği ülkeler
Musk’ın Almanya’nın aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisine verdiği destek, ülkedeki federal seçimlerin başlamasına sadece haftalar kala tepkiyle karşılandı.
Alman hükümeti sözcü yardımcısı Christiane Hoffmann, Elon Musk’un açıklamalarıyla ülkede yapılacak genel seçimleri etkilemeye çalıştığını söyledi. Ancak Başbakan Olaj Scholz, Musk’ın açıklamaları karşısında sakin kalmamız gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “İfade özgürlüğümüz var ve bu multimilyarderler için de geçerli. İfade özgürlüğü aynı zamanda, söylenebilecek şeylerin söylenmesine de izin verilmesi anlamına geliyor.” doğru değil ve iyi bir siyasi tavsiye içermiyor.”
Musk yakın zamanda Reform UK partisinin lideri Nigel Farage ve parti saymanı Nick Candy ile ABD’nin gelecek dönem başkanının Florida’daki ikametgahı olan Mar-A-Lago’da Donald Trump’ın bir tablosunun önünde fotoğraflandı.
Bazıları bu fotoğrafın, ikinci Trump yönetiminde önemli bir rol oynayan Musk’un dikkatini İngiliz siyasetine çeviriyor olabileceğini öne sürdüğünü söylüyor.
Farage Aralık ayında İngiliz medyaya Musk’ın partisine bağış yapmayı düşündüğünü doğruladı.
Kasım ayında, Roma’daki bir yargıçlar heyeti, Arnavutluk’ta gözaltına alınan yedi kişinin, yeni İtalya-Arnavutluk göç anlaşması kapsamında İtalya’ya geri gönderilmesi gerektiğine karar verdi ve bu karar, eskinin sağcı siyaset bakanı Giorgia Meloni’ye bir darbe olarak görüldü. Düzensiz göçün önlenmesi politikası
Kararın ardından Musk, X’e “bu yargıçların gitmesi gerektiğini” önerdi.