Hükümet bir kez daha verdiği sözü tutmadı: “Kanunlar ne içindir?” – Türkiye’den son dakika haberleri
6 Şubat depreminde yüz binlerce vatandaş evlerinin yanı sıra eşyalarını da kaybetti. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 22 Şubat’ta maddi yardım yapılacağını duyurdu. Vatandaşlardan formu doldurmaları istendi. Öte yandan önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, maddi yardım yapılmayacağını duyurdu.
Cumhuriyet’e konuşan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, karara ve kararın Hatay Valiliği tarafından açıklanmasına tepki gösterdi. Kara, o dönem İçişleri Bakanı’nın açıklamasını hatırlatarak şunları söyledi: “Aynı açıklamada bu yardımın AFAD ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından dağıtılacağı da belirtiliyordu. İki kanaldan yapılacak bu yardım vatandaşlarımızda oldukça haklı bir beklenti oluşturdu. Çünkü deprem sadece binaların yıkılmasına neden olmadı; Bina ayakta kalmasına rağmen maddi hasara yol açtı. Canını kurtaran vatandaşlarımız, yıllardır emek verdikleri her şeyi enkaz altında bıraktı” dedi.
“İki gerekçe de asılsız”
Vatandaşların bu yardımları “yaralarına merhem olacak, hayatlarını yeniden kurmalarına olanak sağlayacak bir uygulama” olarak gördüklerini vurgulayan Kara, “Fakat hükümet bu sözü tamamen unuttu. Kaçamak yanıtlar alan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hatay’a gelerek AFAD’ın yaptığı harcamaları gösterdi ve maddi yardım yapılmayacağını gayri resmi olarak doğruladı. Bu gerekçelerin her ikisinin de sağlam bir temelden yoksun olduğunu vurgulayan Kara, bu durumu şu sözlerle açıkladı:
“BÖYLE BİR HÜKÜM YOK”
“Öncelikle 15 Temmuz’da açıklanan harcama tablolarına göre AFAD bugüne kadar deprem bölgesindeki çeşitli kalemlere 110 milyar lira harcadı. Bağış hesabında toplanan tutar 138 milyar liraya ulaştı. 28 milyar rakamının nasıl değerlendirileceğini bilmiyoruz. Faizi yatırmak ve dolayısıyla paranın işe yaramasını sağlamaktan bahsediyoruz ama bu miktarla mal bağışı da yapabilirsiniz. İkinci olarak, 5500 sayılı kanuna baktığımızda. 7269 sayılı kanunda mülk yardımını yasaklayan veya şart koşan bir hüküm göremiyoruz.
“KANUNLAR NE İÇİNDİR?”
Konunun muhatabının İçişleri Bakanlığı olduğunu vurgulayan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu kararı vermek de, açıklamak da Hatay Valiliği’nin yetkisinde değil. İçişleri Bakanlığı vatandaşlarımızın beklediği açıklamayı yapsın ve neden sözlerinden döndüğünü açıklasın. Kısacası iktidar depremden etkilenen vatandaşların acıları, kayıpları ve kendi gündemi arasında bir tercih yaptı. Bunu da yasaların karmaşık dilini kalkan olarak kullanarak ve sorumluluğu bakanlıktan valiliğe devrederek yaptı. Üstelik mal yardımına ayrılabilecek on milyarlarca liralık kaynak var.
Hem yasalar hem de bütçeler vatandaşların refahı ve refahı için yapılır. Hatay’da ve depremin vurduğu diğer illerde bir buçuk yıldır yaşadığımız zor koşulları ve acıları hafifletmezse; “Kayıplarımızı telafi etmeyecekse bu yasaların ve bütçelerin ne faydası var?”