“Dünyada milyonlarca insanın din özgürlüğüne saygı gösterilmiyor”
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun (USCIRF) hazırladığı, 200’e yakın ülke ve bölgedeki dini özgürlük ihlallerini inceleyen yıllık raporu duyurdu.
Dışişleri Bakanı Blinken, “Bu evrensel hakkın korunması, insanlara kendilerini ifade etme ve topluma tam olarak katkıda bulunma potansiyellerini tam olarak gerçekleştirme olanağı verir, ancak bugün dünya çapında milyonlarca insanın dini özgürlüğüne saygı gösterilmiyor” dedi. dedi.
Günümüzde dünya genelinde hükümetlerin bireyleri hedef almaya, ibadethaneleri kapatmaya, toplulukları zorla yerinden etmeye ve dini inançları nedeniyle insanları hapsetmeye devam ettiğini anlatan Blinken, PEW araştırma merkezinin dini kısıtlamaların küresel ölçekte en üst düzeye ulaştığını gösteren bulgularına atıfta bulundu. 2007’den bu yana ölçek.
Gazze’deki çatışmadan bu yana dünya çapında hem antisemitizmin hem de Müslüman karşıtlığının (İslamofobi) önemli ölçüde arttığını belirten Blinken, ABD’ye ilişkin ise “Hem Müslümanlara hem de Yahudilere yönelik nefret suçları ve diğer olaylara ilişkin raporlar ciddi oranda arttı” dedi. Burada.” dedi.
Avrupa’da 10’a yakın ülkenin dini kıyafetlere kamuya açık yasaklar getirdiğine dikkat çeken Blinken, son dönemde Müslüman kadınların dini kıyafetlerine ciddi kısıtlamalar getiren Fransa’nın ismine ise değinmedi.
Hindistan ve Çin gibi ülkelerde de kısıtlamalar bildirildi
ABD’nin Uluslararası Dini Özgürlükler Büyükelçisi Rashad Hussain’in de eşlik ettiği basın açıklamasında Dışişleri Bakanı Blinken, Hindistan ve Çin’deki “dini baskı ve toplumsal şiddet” haberlerine dikkat çekti.
Hindistan’a gelince, Blinken şunları söyledi: “Din değiştirme karşıtı yasalarda, nefret söyleminde ve azınlık dini topluluk üyelerine karşı evlerin ve ibadet yerlerinin yıkılmasında endişe verici bir artış görüyoruz.” dedi.
Hussain şunları söyledi: “Hindistan’da Hıristiyan topluluklar, yerel polisin, dinden dönme suçlamasıyla çetelere dini hizmetleri aksatmalarına yardım ettiğini, çeteler onlara saldırırken orada durduklarını ve ardından kurbanları ‘dönme suçlamasıyla’ tutukladıklarını bildirdi. dedi.
Raporda, söz konusu olaylarda “zorla din değiştirmeyi yasaklayan yasalar uyarınca” hem Müslümanların hem de Hıristiyanların tutuklandığı bilgisi yer aldı.
Büyükelçi Rashad Hussain, Myanmar ordusunun Rohingyalara karşı yürüttüğü “soykırım kampanyasında” kullanılan taktiklerin çoğunu onlara karşı çıkan herkese karşı kullanmaya devam ettiğini söyledi.
Hussain, “Rapor aynı zamanda Çin hükümetinin Müslüman Uygurlara ve Sincan’daki diğer etnik ve dini azınlık gruplarına karşı işlediği insanlığa karşı suçlara ve soykırıma ışık tutmaya devam ediyor” dedi. dedi.