Bakan Yardımcısı Sayan: Yapay zeka 16 trilyon dolarlık pastaya dönüşecek
AA
Oluşturulma tarihi: 24 Aralık 2024 16:23
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Yapay zeka tabanlı teknolojiler 2030 yılına kadar dünya genelinde 16 trilyon dolarlık bir pastaya dönüşecek, bu rakam 2023 yılında ülkemizin gayri safi milli hasılasının 14 katı” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zeka tabanlı teknolojilerin 2030 yılına kadar dünya genelinde 16 trilyon dolarlık bir pastaya dönüşeceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu rakam, ülkemizin 2023 yılındaki milli hasılasının (GSMH) 14 katıdır.” söz konusu.
BTK Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğinde düzenlenen “Yapay Zeka Zirvesi ’24” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleşti.
Zirvede yapay zekanın geleceği, sektör uygulamaları ve yenilikçi çözümler tartışıldı.
Burada yaptığı konuşmada Sayan, yapay zekanın son 15-20 yılda görünür hale gelmesine rağmen temellerinin çok daha eskilere dayandığını söyledi.
Yapılan bir araştırmaya göre insanlığın yalnızca geçen yıl ürettiği verinin 100 zettabyte olduğuna dikkat çeken Sayan, şöyle konuştu: “Bu yıl 150 zettabyte olması gerekiyor. Zettabyte dünya nüfusu dikkate alındığında 22 sıfırlı bir ölçü birimi. , kişi başına düşen veri kütüphaneleri var Yapay zeka, “Veriden bilgeliğe giden bu yolculuğu önemli ölçüde azaltacak, hızlandıracak ve artıracak bir güç.”
Sayan, en popüler uygulamalardan biri olan Chat GPT’nin 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştığını ve bunun rekor olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Yapay zekaya dayalı teknolojiler 2030 yılında dünya çapında 16 trilyon dolarlık bir pastaya dönüşecek, bu rakam 2023 yılında ülkemizin GSMH’sının 14 katı. Bilim insanları yapay zekanın günümüzde hala çok ilkel olduğunu düşünüyor. Yapay zekanın nihai hedefi farkındalıktır. insan seviyesinde veya üstünde.” Konuyla ilgili en son tahmin, iki yıl içinde insan benzeri yapay zekaya ulaşma şansının %50 olduğu yönünde. Yapay zekanın kullandığı parametreler artarak onu her an daha akıllı hale getiriyor.
“USOM 97 BİNİN ÜZERİNDE KÖTÜ BAĞLANTI TESPİT EDİLDİ”
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da küresel yapay zeka sektörünün hızla büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Oxford Insight’ın 2023 Hükümet Yapay Zeka Endeksi’nde Türkiye, 193 ülke arasında 47’nci, Güney ve Orta Asya ülkeleri arasında ise 2’nci sırada yer alıyor.” dedi.
Teknolojinin hızla ilerlemesinin hayatın her alanını etkilediğini ve yeni güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini anlatan Karagözoğlu, yapay zeka ve siber güvenliğin birbirini tamamlayan iki temel unsur haline geldiğini söyledi.
Karagözoğlu, kurum olarak siber güvenlik konusunda yerli ve milli çözümleri tercih ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimizde (USOM) kullanılan AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA gibi yapay zeka destekli yazılımlar, gerçek zamanlı tehdit izleme ve müdahale süreçlerini başarıyla yürütüyor. USOM, bu yıl 97’den fazla tehdit tespit edip müdahale etti. bin zararlı bağlantı ve 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimi ile ilgili kurumları bilgilendiren bu çalışmalar, Türkiye’yi İTÜ Küresel Siber Endeksi’nde “model” ülke haline getirdi Güvenlik ve 100 tam “Birçok noktaya sahip bir başarı öyküsü yazdı.”
Zirvede datathon ve hackathon yarışmalarında başarılı olan katılımcılar ödüllendirildi.