Güncel Haberler

2070 yılına gelindiğinde dünyanın %57’sinde insan-yaban hayatı çatışmaları artacak

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İnsan-yaban hayatı çatışmasının yüksek olduğu ve olacağı bölgelerin Çin ve Hindistan gibi insan nüfusunun yoğun olduğu bölgeler olacağı öne sürüldü.

REKLAM

Yeni bir araştırmaya göre, insanlar ve hayvanlar 2070 yılına kadar Dünya kara alanının yarısından fazlasında savaşacak.

Önümüzdeki 50 yıl içinde insan nüfusu arttıkça, insanlar doğal alanlara daha fazla tecavüz edecek. İnsanlar ve yaban hayatı arasındaki artan çatışma, iklim değişikliğinin hayvanların yer değiştirmesine yol açmasından ziyade, insan popülasyonlarının az gelişmiş bölgelere yayılmasından kaynaklanacaktır.

İnsan-yaban hayatı çatışmalarının 2070 yılına kadar dünya nüfusunun %57’sinde artması bekleniyor.

Araştırmalara göre bu alanların paylaşılması hastalıkların daha da yayılmasına, biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına ve insanlar tarafından öldürülen hayvanların artmasına yol açabilir.

İnsan-yaban hayatı çatışması nerede artacak?

Araştırmacılar, insan-yaban hayatı çatışmasını, insanların dünyaya yayılmasını ve 22.374 karasal amfibi, kuş, memeli ve sürüngenlerin dağılımını tahmin eden bir endeks kullanarak hesapladı.

Araştırmanın baş yazarı Deqiang Ma, “İnsan ve yaban hayatı popülasyonları arasındaki çatışmaların küresel toprakların yaklaşık %57’sinde artacağını, ancak yaklaşık %12’sinde azalacağını bulduk” dedi.

“Ayrıca tarım ve ormancılık alanlarında gelecekte çatışmalarda önemli bir artış yaşanacağını da tespit ettik” diye ekledi.

Araştırma, insan-yaban hayatı çatışmasının yüksek olduğu ve olması beklenen alanların, Çin ve Hindistan dahil olmak üzere insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde yoğunlaştığını ortaya çıkardı. Bir diğer önemli endişe alanı da, özellikle Afrika ve Güney Amerika’daki, gelecekteki çatışmalarda keskin bir artışın beklendiği ormanlardır.

Bu endişe verici çünkü bu alanlar insan nüfusunun artışıyla mücadele edebilecek kadar yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip.

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan-yaban hayatı çatışmasının nerede meydana geldiğini anlamanın, sorunları tanımlamak ve önlemek için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Tüm insan-yaban hayatı çatışmaları ciddi midir?

Bu durum çatışmalara neden olsa da bu alanlardaki biyolojik çeşitliliğin korunması orada yaşayan insanlara da fayda sağlayabilir.

Araştırmanın baş araştırmacısı Neil Carter, “Dünyanın pek çok yerinde, önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla insan yaban hayatı ile etkileşime girecek ve bu yaban hayatı toplulukları genellikle şu anda orada yaşayanlardan farklı hayvan türlerinden oluşacak” dedi. çevre ve sürdürülebilirlik alanında çalışma ve doçentlik yaptı.

“Bu, yakın gelecekte insanlarla yaban hayatı arasında iyi ya da kötü her türlü yeni etkileşimin ortaya çıkacağı anlamına geliyor” diye ekledi.

Örneğin akbabalar veya sırtlanlar gibi çöpçüler kentsel alanlarda atıkların bertaraf edilmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Kuduz, şarbon veya sığır tüberkülozu gibi bazı insan hastalıklarının görülme sıklığını azaltabilirler. Atık topladıklarından dolayı sıklıkla karalanıyor veya tehdit olarak görülseler de aslında insan nüfusuna yardımcı olabilirler.

Tarım alanlarındaki mahsulleri yok edebilecek zararlıları yedikleri için kuşlarla olan etkileşimlerinin de faydaları olabilir.

REKLAM

Koruma stratejilerinin gelişmesi gerekecek

Araştırmacılar, özellikle daha önce insan yerleşiminin bulunmadığı alanlarda gelecekteki koruma stratejilerinin gelişmesi gerekeceğini söylüyor.

Sınırlı insan erişimine sahip korunan alanlar oluşturmak uzun zamandır temel bir koruma stratejisi olmuştur. Ancak bu alanlar ortadan kalktıkça bu düzenlemenin uygulanması zorlaşıyor ve adaletsiz hale geliyor.

Carter, artan çatışmalar karşısında çevrecilerin “daha yaratıcı ve kapsayıcı” olmaları gerektiğini açıklıyor.

Carter, “Kaplanlar gibi nesli tükenmekte olan türlerin popülasyonlarını hangi alanların destekleyebileceğini ve insan topluluklarının bu türlerle nasıl etkileşime girdiğini derinden önemsiyoruz” dedi.

REKLAM

“Bazı yerlerde her şeyi aynı anda yapmak gerçekten zor olacak. Mahsul yetiştirmek, kentsel alanlar oluşturmak ve bu türleri ve yaşam alanlarını korumak. Ancak şimdi planlamaya başlayabilirsek, sürdürülebilir bir arada yaşamayı teşvik etmemize yardımcı olacak birçok aracımız var.” diye ekledi.

Araştırmanın yazarları, araştırmalarının politika yapıcılara biyolojik çeşitliliğin korunması ve nüfus arttıkça insan-yaban hayatı çatışmalarının önlenmesi konularına daha fazla odaklanma konusunda rehberlik edebileceğini umuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu