CrowdStrike: Kesintiden etkilenen cihazların çoğu normale döndü
Hatalı güvenlik güncellemesi Microsoft Windows işletim sistemini çalıştıran bilgisayarların çökmesine neden olan şirket, sosyal medya paylaşımında “tüm sistemleri yeniden çalışır hale getirmeye odaklanmaya devam ettiğini” söyledi.
Microsoft, dünya çapında 8,5 milyon bilgisayarın, dünyanın en büyük bilgisayar kesintilerinden biri olarak tanımlanan durumdan etkilendiğini tahmin ediyor.
Kesintiden en çok işletmeler, bankalar, hastaneler ve havayolları etkilenmiş olsa da, bilgisayar sistemlerini tam olarak işlevsel hale getirmek için hâlâ çabalıyorlar.
CrowdStrike’ın açıklamasında, “Bunun herkes üzerindeki muazzam etkisini anlıyoruz. Müşterilerimiz, ortaklarımız ve BT ekiplerimiz yorulmadan çalışıyor ve onlara minnettarız. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.”
Ancak şirket, kesintiden hala kaç cihazın etkilendiğini belirtmedi.
“Şimdiye kadarki en büyük BT fiyaskosu”
Havayolu takip platformu FlightAware’e göre, Pazar günü aksamalar nedeniyle ABD’de 1.400’den fazla uçuş iptal edildi.
Delta ve United Airlines, ABD’deki aksaklıktan en çok etkilenen havayolları oldu.
Aynı şekilde Türk Hava Yolları da uçuşların iptal edildiğini duyurdu. İngiltere’de Sky News kanalı bir saatten fazla yayın yapamadı.
Microsoft’a göre sorun Perşembe günü 21:00 UTC’de başladı ve CrowdStrike Falcon siber güvenlik yazılımına sahip Windows kullanıcılarını etkiledi, ancak sorunun kapsamı ancak Cuma sabahı netleşti.
Cuma günü sorun tüm dünyaya yayılırken, Windows işletim sisteminin sağladığı birçok hizmet sağlanamadı.
Kilit ülkelerin havacılık, sağlık, bankacılık ve yayıncılık gibi sektörlerinden sorun bildirimleri gelmeye başladı.
Dünyanın doğusundaki Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen ilk raporlar, bunların yalnızca bu bölgeyle sınırlı olmadığını kısa sürede netleştirdi.
Dünyanın en zengin iş adamlarından biri olan Elon Musk, yaşananları “şimdiye kadarki en büyük BT fiyaskosu” olarak nitelendirdi.