AB vatandaşları artan savunma harcamaları ve Ukrayna’nın üyeliği konusunda şüpheci
AB politikacıları, Rusya’nın saldırganlığı ve ABD’nin potansiyel ilgisizliği karşısında Ukrayna’daki savaşın ele alınması gerektiği konusunda iyimser olsa da halk o kadar emin değil.
Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi büyük Avrupa ülkelerinde kamuoyunun savunma harcamalarının artırılmasından yana olmadığı ortaya çıktı.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin, blok ülkelerinin savunma harcamalarındaki artış ve Ukrayna’nın üyeliğine ilişkin yaptığı kamuoyu araştırması, AB üyesi ülkelerden 19.500 yetişkin arasında gerçekleştirildi.
Kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre bu durum, AB üyesi ülkelerin Ukrayna’daki savaşa karşı ordularını güçlendirme çabalarını sekteye uğratabilir.
Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna ve Moldova ile resmi katılım müzakerelerinin başlamasından sadece birkaç gün sonra 15 ülkede 19.500 yetişkinin katıldığı bir kamuoyu araştırmasının sonuçları, birçok AB vatandaşının bloğun doğuya doğru genişlemesi konusunda şüpheci olduğunu gösteriyor.
Ivan Krastev ve Mark Leonard’ın hazırladığı son kamuoyu yoklaması raporunda “Avrupa hükümetlerinin doğrudan askeri müdahale için halk desteği alması pek olası değil” yazıyor.
İtalya’da daha az destek
Savunma harcamalarının artırılmasına en az destek ise İtalya’dan geldi.
İtalya’da kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 62’si hükümetin sağlık ve eğitim gibi alanlardaki harcamaları azaltarak savunma harcamalarını artırmasına “israf olmamalı” diyerek karşı çıktı.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana pasifist bir politika izleyen Almanya’da ise ankete katılanların çoğunluğu askeri harcamaların artırılmasını destekliyor.
Kamuoyu yoklaması NATO liderlerinin Washington’daki toplantısından kısa bir süre önce yapıldı.
Giderek artan sayıda NATO üyesi ülke, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) %2’sini savunmaya harcama hedefine ulaşıyor. Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu başkanlığının ikinci döneminin ana unsurlarından birinin askeri politikalara odaklanmak olacağına da söz verdi.
Ancak von der Leyen’in Ukrayna yanlısı planlarının bir diğer ana unsuru olan AB’ye katılımı da kamuoyunun kayıtsızlığıyla karşılaşıyor.
Almanların yarısından fazlası Ukrayna’nın üyeliğinin kötü bir fikir olduğunu düşünürken, Fransa’da üyeliğe karşı çıkanların sayısı, destekleyenlerden daha fazla.
Şüphecilerin Ukrayna’nın üyeliğine ilişkin endişeleri arasında güvenlik, yolsuzluk ve maliyetler yer alıyor.
Polonya, Estonya ve İsveç’in yanı sıra İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde insanlar, Ukrayna’nın kültürel olarak Avrupa’nın bir parçası olduğu ve üyeliğinin savaşın sona ermesine yardımcı olabileceği temelinde meseleye daha ılımlı yaklaşıyor.
AB, savaş çabalarına yardımcı olmak için Ukrayna’ya bir milyon top mermisi gönderme sözü verirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron daha da ileri giderek Fransız askerlerini savaşa göndereceğinin imasını yaptı.
Ancak Fransa’da ikinci turunun bu pazar günü yapılması beklenen erken genel seçimlerle birlikte Macron’un liderliği, daha önce Macron’a hayranlığını dile getiren aşırı sağ Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu ülkede milliyetçilerin yükselişiyle karşı karşıya kaldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve dış politikası Birlik (RN) partisi nedeniyle tehdit ediliyor.